Նախագծի մասնակիցները 5-րդ դասարանցիներն են։
Նախագծի նպատակը
- Ուսումնասիրել աղի ազդեցությունը տարբեր նյութերի վրա
- Կատարել պարզագույն չափումներ (ծավալի որոշում, կշռում, հայտնի ծավալով նյութի զանգվածի որոշում )
- Սովորեցնել լուծույթ պատրաստել և որոշել լուծված նյութի զանգվածային բաժինը:
Նախագծի ընթացքը․
- Պատրաստել աղաջուր, նախօրոք կշռելով աղը և չափելով ջրի ծավալը։ Ջրի ծավալն ու խտությունն իմանալով որոշել նաև ջրի զանգվածը։ Պատրաստել լուծույթն այնպես, որ ձուն դրա մեջ լողա։ Որոշել աղի զանգվածային բաժինն այդ լուծույթում։
- Մեկնաբանել, թե ինչո՞ւ է ձուն լողում աղաջրում և չի լողում սովորական ջրում։ Արքիմեդյան ուժի ներկայացում։
- Կատարել թթուդրիկ, ուսումնասիրել աղաջրի ազդեցությունը բանջարեղենի վրա։
- Ինչո՞ւ է բանջարեղենը թթվում, ինչն է պատճառը, որ աղն անցնում է դրա մեջ։ Դիֆուզիայի երևույթի ուսումնասիրություն։